pátek 1. srpna 2014

Nesou černí ptáci nebezpečí?

Autor: Cat Winters

Kniha: Ve stínu černých ptáků

Žánr: román s prvky duchovna, young adult

Anotace: V roce 1918 si v kalifornském San Diegu vybírají svou daň smrtící chřipka a první světová válka. Šestnáctiletá Mary Shelley Blacková, pojmenovaná po slavné autorce románu o Frankensteinovi, dívka s přírodovědným nadáním, která se ocitla bez rodičů, odjíždí ke své tetě z Portlandu v Oregonu do San Diega.
Zděšeně sleduje, jak se zde zoufalí pozůstalí hrnou na seance a k fotografům duchů, kde hledají útěchu. Jedním z takových fotografů je i bratr jejího milého Stephena Emberse Julius, jehož Mary Shelley považuje za podvodníka.
Po Stephenově smrti na válečné frontě ve Francii se Mary Shelley vystaví v bouři bleskům, je zasažena a nakrátko umírá. Když se vrátí mezi živé, má zvláštní schopnost – cítit chuť emocí. Stephenův duch se k ní v noci vrací a prosí ji o pomoc – nemůže odpočívat v pokoji, protože ho mučí tajemní obrovští černí ptáci.
Uvěří Mary Shelley v existenci duchů? A podaří se jí odhalit důvod Stephenova utrpení a pomoci mu?

Moje hodnocení: Poté, co zavřou Maryina otce, musí se dát Mary na útěk. Útočiště najde u své tety Evy do Portlandu. V dětství měla velmi dobrého kamaráda Stephna, ten se ale s rodinou odstěhoval právě do Portlandu a tak se Mary po dlouhé době těší na opětovné shledání. Tam Mary zjišťuje, že se Stephan nechal zapsat na vojnu. Je jí moc líto, že jen Stephna po dlouhé době vidí, hned má o něj zase přijít. 

Taky je velice překvapená, že se Stephanův bratr Julius živí fotografováním duchů, i když ji Stephen o tom už informoval, netušila, že o to lidé tolik stojí. Lidé si k němu chodí pro fotografie svých mrtvých příbuzných. 

Stephen varuje Mary, že jde o podvod, jeho bratr falšuje fotografie, ale bohužel i nejznámější odborník na fotografie zatím nedokázal rozluštit, zda se jedná o padělky, či ne. 

Za několik dní se Mary dovídá, že Stephen umřel na bojišti. Mary to nese velmi těžce, při jedné bouřce vyjde před dům, kde do ní uhodí blesk. Na malou chvíli shlíží na své tělo jakoby svrchu, ale pak se rozhodne vrátit se zpět. A tím získává i určité nadpřirozené schopnosti. Vnímá u sebe Stephna, který ji říká, že není mrtvý, že je stále tady a tak se Mary snaží přijít na to, co se doopravdy stalo. Jak je do toho zapletený Julius? Proč se Stephnovi neustále zjevují černí ptáci? To vše se bude snažit Mary vyřešit a navíc se bude muset potýkat s právě řádící španělskou chřipkou.

Podaří se vše vyřešit? Jak moc bude v nebezpečí její život? Budou černí ptáci kouřit i kolem ní? Odpovědi naleznete v této knize, která rozhodně stojí za přečtení a určitě si najde místo i ve vaší knihovně. 

Závěrem podotýkám, že mně se kniha líbila, hlavně její překvapivý konec, který jsem vůbec nečekala, ale tak trochu se to z příběhu dalo očekávat.




Žádné komentáře:

Okomentovat