pondělí 4. srpna 2014

Přinese rudý šál Sofii a Anně stěstí?

Autor: Kate Furnivall

Kniha: Rudý šál

Žánr: romantika

Anotace: Přátelství Sofie Morozovové a Anny Fedorinové se začne aktem přátelské pomoci a podpory, když si Sofie v roce 1933 v sibiřském pracovním táboře zraní ruku. Od té chvíle se obě mladé ženy vzájemně podporují v každodenním zápase o přežití. Jen dvě věci dodávají Sofii sílu přežít – touha po svobodě a Annina vyprávění o kouzelném dospívání v předrevolučním Petrohradě.

Když křehká Anna onemocní tuberkulózou plic, Sofie se rozhodne utéct z lágru. Je odhodlaná najít Anninu celoživotní lásku Vasilije a s jeho pomocí zachránit Annu, která by nepřežila tisícikilometrové putování pěšky tajgou. Sofie se musí spolehnout na jedinou informaci, že Vasilij nyní žije pod novým jménem v uralské vesnici Tivil. Po dlouhém putování krásná a charismatická Sofie dorazí do hledané vesnice, kde neujde pozornosti místního cikána s nadpřirozenými schopnostmi, pohledného ředitele továrny Michaila Pašina a přísného předsedy kolchozu Alexeje Fomenka.

Tyto postavy se stanou mocným zdrojem nebezpečí pro Sofii i její velkou touhou. Na stránkách tohoto historického románu tak ožívá stalinistické Rusko rozervané vnitřním konfliktem.

Autorčin vypravěčský talent nedovolí čtenáři odložit knihu dřív, než se doví, jaký osud čeká čtyři hlavní protagonisty románu.




Moje hodnocení: Příběh se začíná odehrávat v pracovním táboře v Davinském na Sibiři. Dvě kamarádky Sofie a Anny jsou samy sobě navzájem oporou a snaží se přežít. Snaží se dělit o jídlo, pomáhat si při tvrdé práci, povzbuzovat se, navzájem se spolu s dalšími ženami snaží přežít krutou zimu a nedostatek jídla. 

Originální název knihy

Anna vypráví Sofii o svém dospívání a hlavně o milovaném Vasilijovi. Sofii ví, že Anna je velmi nemocná a další rok už by nemusela přežít. Proto se rozhodne, že z tábora uteče a vyhledá jejího milovaného a pokusí se Annu z tábora dostat. Ví totiž, kde se Vasilij nachází. První útěk se jí však nezdaří. Ale další šanci už využije. Vydává se tak na dalekou cestu a zda přežije vůbec není jisté. Musí se skrývat a obstarávat si jídlo, přespává, kde se dá.  

V USA i Česku vyšel pod názven Rudý šál

Konečně se dostává do požadované vesnice, tam ale na ni číhá spousta dalších nástrah a nebezpečí. Jak pozná komu důvěřovat a komu ne. Velmi se jí líbí místní ředitel továrny Michail o kterém má podezření. že je to Vasilij. Odolá jeho kráse a nepodlehne mu z přátelství k Anně? Nebo si zkrátka srdce neporučí? A co udělá s velmi přísným a rázným předsedou kolchozu Alexejem? Který se jí zdá velmi nebezpečný. Podaří se jí nakonec dostat Annu z pracovního tábora?  Však už jistě tušíte, kde najdete odpovědi na všechny tyto otázky. 


Závěrem: Moc jsem se těšila na tuto knížku poté, co jsem přečetla sérii o Tatianě a Alexanderovi (Měděný jezdec), doufala jsem, že kniha bude stejně dobrá. Nebyla tak dobrá, jak jsem doufala, ale i tak se mi líbila. Sice mě místy děj dopaloval, přišlo mi, že je to trochu nereálné, ale nakonec jsem byla s knihou spokojená a už se těším na další knihy od této spisovatelky.

Žádné komentáře:

Okomentovat