úterý 29. července 2014

Autor: Stephanie Perkins

Kniha: Polibek pro Annu

Žánr: dívčí román

Anotace: Sedmnáctiletá Anna se cítí podvedená. Její rodiče ji totiž posílají na roční studium do Francie - přes půlku planety, do neznámého prostředí, aniž by navíc uměla slůvko francouzsky. Musí tak opustit své přátele, potenciální lásku i veškerá pohodlí amerického života a začít úplně nanovo. V romantické Paříži, ve městě, které nikdy nespí, se vrhá do nových vztahů i zkušeností a odhaluje v sobě skryté vlastnosti. A také je tu jeden spolužák, Étienne St. Clair, který se liší od všech chlapců, které kdy Anna potkala…

 

 

 Moje hodnocení: Anna na „příkaz“ svých rodičů, tedy hlavně otce, musí jet na jeden rok studovat do Francie. Není jim za to moc vděčná, jelikož tak přijde o své přátele, mladšího bratříčka, kterého má moc ráda a hlavně o svého možného budoucího přítele Topha.

První noc ve svém pokoji brečí, naštěstí ji uslyší spolubydlící z vedlejšího pokoje a snaží se ji přivést na jiné myšlenky. A tak se seznamuje s Meredith a jejími dalšími kamarády Joshem, Rashmi a St.Clairem (Étiennem). Anna celkem rychle zapadá do jejich party. Podnikají spolu různé věci, navštěvují kina, učí se spolu atd.
St.Claire, jak se zdá se do Anny na první pohled zamiluje, bere ji na procházky Paříží, přiřadí se k ní na cvikách ve Fyzice, ale hlavní problém je, že Etienne má holku. Anně se taky líbí, ale snaží se ovládat, protože ví, že je zadaný a navíc se líbí Meredith a té je moc vděčná, že se o ni postarala.
Kdo četl, nebo bude číst, tento obrázek pochopí
A tak ji nezbývá než doufat, že se dá dohromady s Tophem, jenže jak se zdá, když se vrací na vánoční prázdniny domů, tak její nejlepší kamarádka ji Topha jaksi přebrala. Přes prázdniny si Etienne a Anna neustále volají, píšou esemesky a posílají emaily. Když se opět Anna navrací zpět do Francie a poprvé uvidí St.Claira je jí jasné, že ho miluje. Jejich přátelství se prohloubilo, ale Anna stále nechápe, proč Etienne neopustí svou dívku. Na své narozeniny se Anna trochu přiopije a svádí ho, jenže je vidí kamarádka jeho přítelkyně a vyhrožuje, že ji vše zavolá. Etienne a Anna se pohádají, jelikož Anna se ho na rovinu zeptá, proč je stále s Ellou. Naštěstí se jejich přátelství zase urovná, teda aspoň na chvíli. Stane se totiž něco, co ovlivní celou partu. Meredith, Josh a Rashmi načapají Annu a Étienna, jak se spolu líbají. Meredith to velice rozhodí a dá se na útěk. Étienne se rozběhne za ní. Anna je zklamaná a později se od Meredith dozvídá, že se E. vydal za Ellou.
To už Anna nezvládá a opět se s ním pohádá a nebaví se delší dobu.
Jejda, jejda, jak tohle dopadne? Udobří se? Najdou k sobě opět cestu? A co bude po letních prázdninách? Budou se i nadále vídat, tak to se jisto jistě dočtete v knize Polibek pro Annu.

Jedná se spíše o román pro dívky, ale myslím si, že si jej jako letní čtení a oddychovku u vody užijí i dospěli. Nejedná se o náročné čtení u kterého musíte přemýšlet a soustředit se na text, ale  taky si při čtení určitě zavzpomínáte na své „studijní“ léta. :-)

Žádné komentáře:

Okomentovat