pátek 25. července 2014

Autor: Jessica Brockmole

Kniha: Dopisy z ostrova Skye

Žánr: román pro ženy, 

Anotace: Píše se rok 1912. Čtyřiadvacetiletá Elspeth nikdy neopustila svůj domov na ostrově Skye. Když dostane dopis od studenta Davida Grahama až z daleké Ameriky, začnou si pravidelně dopisovat a jejich přátelství přeroste v lásku. Elspeth je ale vdaná a David je vyslán do Evropy jako řidič sanitky na západní frontě. Elspeth nezbývá nic jiného než se modlit, že válku přežije. Druhá rovina příběhu se odehrává roku 1940. Elspethina dcera se zamiluje do válečného pilota.. čeká ji stejný osud jako její matku?

 

 

 

Moje hodnocení:  Příběh je složen z několika desítek dopisů. Ať už se jedná o dopisy mezi hlavními hrdiny Elspeth a Daveym, tak mezi Elspeth a její dcerou Margaret a mnoha dalšími. Hlavní linii, ale tvoří dopisy mezi Elspeth a Daveym. Elspeth se živí jako spisovatelka a jedna z jejich knih se dostane do rukou i Daveymu, který žije v Americe Ten, uchvácen její knihou, se rozhodne ji naspat a tak navazují dopisní přátelství. Svěřují si navzájem své sny, hříchy, přání a tajemství. Ani jeden z nich si zprvu nevšimne, že se díky svým dopisům pomalu do sebe zamilovávají. Je tady však překážka. Elspeth je vdaná. Za manžela má nejlepšího kamaráda svého bratra, kterého zná již od dětství. Elspeth žije na ostrově Skye, ve městečku Portree a nikdy neopustila svůj rodný ostrov. Bojí se totiž lodí a vody. 

Městečko Portree

 Když vypukne válka, Davey se rozhodne, že se nechá narukovat. Než ale nastoupí, chce se sejít s Elspeth, nabádá ji, aby překonala svůj strach, nastoupila na loď a sešla se s ním....na poprvé se jim schůzku uskutečnit nepovede...... 

Druhou rovinou příběhu jsou dopisy Margaret, které směřují jejímu strýci, babičce, o kterých neměla ponětí, že vůbec existují. A taky jejímu nejlepšímu příteli, aby ho informovala, co všechno vypátrala o minulosti své matky, o tom, kdo je její otec a proč se její matky se svou rodinou vůbec nestýkala. 

Ostrov Skye:  v popředí Old man na hoře Storr

 Jak se vyvede druhá schůzka Elspeth a Daveyho, vypátrá nakonec Margaret kdo je její otec, podaří se opět navázat Margaret a Elspeth vztahy s rodinou? Co se stane s manželem Elspeth a spoustu dalších věcí se dočtete v této nádherné knize psané formou dopisů. Moc se mi tato forma knihy líbila, bylo to, jako bych nahlížela do něčího soukromí a pročítala si cizí dopisy (což tedy není moc chvály hodné :-) ). Jsem moc ráda, že jsem si tuto knížku pořídila, že se děj odehrával i v mé milované zemi Skotsku. Tuto knížku si zařazuji do své knihovny a půjčovat ji budu s obavami, aby se mi vrátila. :-) Rozhodně doporučuji k přečtení.

 

2 komentáře: