sobota 19. července 2014

 

Autor: Vanessa Diffenbaugh

Kniha: Řeč květů

Žánr: beletrie pro dospěné, společenský román

Anotace: Svéhlavá a zarputilá Victoria Jonesová byla do svých devíti let odmítnutá desítkami pěstounských rodin. Její skutečný život začíná teď , v den jejích osmnáctých narozenin, kdy odchází z dětského domova, aby se postavila na vlastní nohy. Na cestu dostane obálku s dvaceti dolary a vzkazem Kup si jídlo a najdi si práci. Jak má ale Victoria žít ve světě, v němž vše působí nepřátelsky a který mluví řečí, jíž nerozumí ?
Victoria se mnohem bezpečněji cítí ve světě rostlin. Ví, že sedmikráska znamená nevinnost, jiřiny značí důstojnost a daruje-li někomu květy ptačince, vítá ho tím do svého domu. Vnitřně zatvrzelá a traumatizovaná dívka lépe než jazykem lidí hovoří květomluvou, kterou se kdysi naučila od své pěstounky Elisabeth. Jediné osoby, která jí kdy byla blízká.
Nyní se musí učit znovu, jak si získat práci a přátele, jak jim důvěřovat a jak je motivovat. Dokáže otevřít lidem své vyprahlé srdce ?  

 Moje hodnocení: Příběh vypráví o Victorii, která jako malá putovala z rodiny do rodiny až nakonec skončila v dětském domově. Předtím ale zažila své nejšťastnější období na farmě u pěstounky Elizabeth. 

V osmnácti je "vyhozena" z dětského domova a musí se začít o sebe starat sama.
Hyacint - Prosím, odpusť mi
V Domě na půli cesty se jí ale nelíbí a tak přespává, kde se dá. Najde si své místo v praku. Taky si musí najít práci a jediné čemu rozumí jsou květy. Rozhodne se najít si práci v květinářství a to se jí i podaří. A díky květům poznává na burze květin i svou první lásku. 

Bílá růže - srdce neznalé lásky

Příběh je dělen do kapitol, ve kterých se střídá současnost s minulostí. Jak to dopadne s Victorii a její láskou? Zůstanou spolu? Rozejdou se? Co se stalo mezi Victorii a Elizabeth? Najdou k sobě opět cestu? Dokáže si Victoria uvědomit, že si lásku zaslouží? To si už budete muset přečíst sami. 

Jen podotýkám, že já jsem u této knihy brečela, jak želva. :-) V diskuzích jsem četla názory, že se kniha moc nelíbila z důvodů předvídatelnosti děje, nebo že se nelíbily  a zamrzely rozhodnutí Victorie, které udělala. Na druhou stranu se není co divit, již od mala byla předávána z rodiny do rodiny a tak nevěděla, co je láska, její rozhodnutí plynuly z života, jaký doposud vedla. 

Mně osobně se kniha moc líbila a téma květomluvy bylo moc pěkně zpracované. A co vy? Četli jste tuto knihu? Co na ni říkáte? Pište do komentářů.  

 

Žádné komentáře:

Okomentovat