neděle 20. dubna 2014

Autor: Daphne du Maurier

Kniha: Francouzova zátoka

Žánr: drama, historický, romantika

Anotace: Lady Dona St. Columbová je krásná, svéhlavá a k smrti znuděná svou povrchní londýnskou existencí. Narychlo opouští manžela i prostředí zhýralé šlechty a doufá, že najde vnitřní klid na venkovském panství v Cornwallu. Nemá však tušení, že míří vstříc největšímu dobrodružství svého života. V zátoce poblíž domu totiž kotví francouzská pirátská loď s kapitánem, který je pravým opakem jejího manžela a převrátí její dosavadní život naruby....Klasický příběh Daphne du Maurier vypráví o zakázané lásce, svobodě a touze po úniku z manželských pout.

Moje hodnocení: Už přesně si nepamatuji, jak jsem se k této spisovatelce dostala, ale jsem moc ráda, že jsem ji pro sebe objevila. Moje první knížka od ni byla hospoda Jamajka a následovala Mrtvá a živá. Jejich recenze snad  :-) přinesu v budoucnu.  Ale teď už se vrátím k Francouzově zátoce, nebo také vychází pod názvem Únik.

A oba názvy vypovídají o obsahu knihy. Lady Dona zatouží po Úniku a klid a novou sílu nachází právě ve Francouzově zátoce. Dona si po jednom londýnském večírku uvědomí, že má svého londýnského života už dost a proto narychlo odjíždí na panství svého manžela, aby zde načerpala novou sílu a hlavně byla "sama". Sebou bere děti a chůvu,takže zas tak moc sama není. :-) Při příjezdu na panství zjišťuje, že se o sídlo nikdo nestará a má jen komorníka Williama. Ten je z jejich příjezdu překvapen, Doně se ale zdá sympatický a tak se rozhodne jej nepropustit za to, že se o panství příliš nestaral. Přesto se jí zdá, jakoby někdo v jejím pokoji přebýval.

Pár dní nic neřeší, polehává na slunci, pobývá s dětmi a nasává sílu z okolní přírody. Ale taky se dozvídá od souseda, že oblast je často přepadávána francouzským pirátem. Na jedné ze svých procházek narazí Dona na zátoku, kde se ukrývá pirátská loď. Je dovedena před kapitána lodi. Nemá z něho z strach,ba naopak. A tak začíná jejich společná dobrodružství . 

Osadníci Cornwallu, ale neustále plánují piráta dopadnout. Z Londýna přijíždí Donin manžel Harry spolu s jejich přítelem Rockinghamem, ze kterého nejde nic dobrého. 

Jak to s pirátem a Donou dopadne, si už budete muset přečíst sami. :-)

Shrnutí:  Knížka se mi četla moc dobře, byla poutavě napsaná. Jen mi trochu vadilo, že Dona moc nemyslela na svoje děti a prahla po dalším a dalším dobrodružstvím. Ale to už tak v dřívějších dobách asi bývalo, děti dostaly vychovatelku a bylo. Ne. že by je neměla ráda, to ne. 

Knížku hodnotím 4 hvězdičkami z pěti. A pokud se vám nebude chtít tuto knížku číst, tak se můžete podívat na její zfilmované zpracování, ale oproti knize trochu jinak upravené, jak to u filmů bývá. :-) 

 


 

Žádné komentáře:

Okomentovat